Wie zijn wij

Mir Tsvey is een duo dat Jiddische Liederen zingt en speelt.
Josine was al gegrepen door de weemoed van de Jiddische Lieder, door die melancholische ondertoon, waarbij vreugde en verdriet zo dicht bij elkaar liggen. Na een eerste gelegenheidsoptreden was ook Leo helemaal verkocht!!

Zij zijn zich daarna samen gaan verdiepen in deze muziek. Eind 2003 resulteerde dit in het programma Oyfn Veg, waarmee Mir Tsvey in de afgelopen jaren regelmatig optrad in en rond Nijmegen en verder in het land. Fun Libe un Benkshaft is het tweede programma dat Mir Tsvey vanaf 2007 brengt. Verder treedt Mir Tsvey op met het herdenkingsprogramma "Unter dayne vayse shtern". Daarin zijn ook enkele Theresienstadtliederen opgenomen. Ook liederen uit Kamp Westerbork en Ladinoliederen zijn aan het repertoire toegevoegd.

Dat het duo steeds meer bekendheid krijgt onder de liefhebbers van het Jiddische lied, is vooral te danken aan de geheel eigen bezielde vertolking door Mir Tsvey, die bij menige luisteraar een traan, maar ook een glimlach oproept.

Over Josine Franken:

Zij heeft van jongs af aan gezongen, zichzelf begeleidend op de piano. Dat veranderde vanaf het moment dat zij pianist Leo Driesenaar jaren geleden ontmoette en zij muzikaal samen gingen werken. De uitspraak van het Jiddisch heeft Josine zich vooral eigen gemaakt door haar geoefend oor als logopedist. Daarnaast volgde zij workshops Jiddisch. Naast het vertolken van het Jiddische lied, zingt Josine klassiek repertoire. Zij studeerde klassieke zang bij Olard Derks. Zij zingt als sopraan bij Het Nijmeegs Kamerkoor en verder regelmatig bij projectkoren in en buiten Nederland, waaronder Vocaal Ensemble Chamaret Chantant.

Over Leo Driesenaar:

Leo studeerde piano aan het Conservatorium van Arnhem bij Christopher Czaja Sager en Jacques Hendriks en cello bij Robert Dispa. Leo heeft als pianist een privé-praktijk in Nijmegen. Daarnaast is hij werkzaam bij de Pompe Stichting in Nijmegen als piano- en keyborddocent. Hij is daar één van de drijvende krachten achter een koor van patiënten en zangers van buiten de kliniek. Verder is hij onder andere dirigent/pianist van diverse koren en vaste organist van de Molenstraatkerk te Nijmegen. Ook binnen de Zangschool Nijmegen is Leo aktief als pianist.