Jiddische Liederen

Jiddische Liederen geven een gevarieerd beeld uit het Joodse leven van alledag;
veel Jiddische Liederen zijn al oud. Liederen over liefde en verlangen (Libe un Benkshaft), slaapliedjes, strijdliederen, liederen over de Holocaust, over het uithuwelijken, over de zon, de maan en de sterren, moeder en dochter, vader en zoon en ga zo maar door. En vrijwel allemaal zijn de Jiddische liederen geschreven in mineur. Toch is het niet allemaal droefenis, juist de lach en de traan, zijn zo kenmerkend voor het Jiddische lied.

Jiddische Lieder en Mir Tsvey

Jiddische lieder worden uitgevoerd door Mir Tsvey, door zangeres Josine Franken en pianist Leo Driesenaar. De melancholie, de weemoed, de mineur in de Jiddische Lieder, maakte dat dit duo er door is gegrepen. Hoewel veel Jiddische Lieder oud zijn, zijn er toch ook nog wel nieuwere Jiddische Lieder.

Jiddische Liederen van een hedendaagse tekstdichter zijn bijvoorbeeld "K vel oyston di shikh" , een lied over schuldgevoel, met tekst van de in 1998 overleden componist Benim Heller en "Mayn shvester Khaye" , dat hij opdraagt aan zusje Khaye, die zo goed voor alle kinderen zorgde, terwijl moeder moest werken. In hun nieuwe programma "Fun Libe un Benkshaft" brengt Mir Tsvey deze beide Jiddische Liederen ten gehore.

Josine Franken en Leo Driesenaar, Mir Tsvey